Publiek Besloten. Provinciehuizen in Beeld


De twaalf Nederlandse provinciehuizen worden voor het eerst samen gebundeld in een boek dat architectuurfotograaf Roos Aldershoff uitbrengt in maart 2023, tijdens de Provinciale Statenver- kiezingen. De bijzondere gebouwen van waaruit de provincies bestuurd worden zijn voor veel mensen onbekend. Dit boek ontsluit de statenzalen, architectuur en interieurs van de Neder- landse provinciehuizen.


Op 15 maart 2023 vinden de Provinciale Statenverkiezingen plaats in Nederland. Maar waar komen die gekozen statenleden eigenlijk terecht? En hoe zien de provinciehuizen er van binnen uit? Architectuurfotograaf Roos Aldershoff komt vaak op plekken die voor anderen onbekend zijn. In het boek ‘Publiek Besloten. Provinciehuizen in Beeld’ neemt ze je mee en laat ze de twaalf Nederlandse pro- vinciehuizen van binnen zien. In wat voor ruimtes worden belangrijke beslissingen gemaakt? Waar overleggen de statenleden, hoe zien hun werkruimtes eruit en waar eten ze hun lunch?De Nederlandse provincies worden bestuurd vanuit twaalf bijzondere gebouwen met ieder een unieke statenzaal. Deze provinciehuizen zijn het hart van de provinciale democratie, maar weinig mensen weten hoe ze er van binnen uitzien.

De foto’s in dit boek tonen de diversiteit van de monumentale architectuur, interieurs, de kunst én de mensen in de provinciehuizen. Roos Aldershoff vangt in haar fotografie de verschillende sferen van de gebouwen en van de mensen die er werken. Architectuurhistoricus Laura Lubbers gaat in de tekst in op de geschiedenis en stijlkenmerken van de gebouwen, maar ook op de verhalen die te vertellen zijn over de plek en de mensen.


Ontdek de statenzalen waar belangrijke beslissingen worden genomen, zie in welke ruimtes Commissarissen van de Koning werken en lees welke geschiedenissen er schuilgaan achter de muren van het provinciehuis.

Roos Aldershoff is fotograaf. Na haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie vestigde ze zich als zelfstandig architectuurfotograaf. Ze werkte voor veel verschillende opdrachtgevers uit de architec- tuurwereld. Na meer dan dertig jaar werken in opdracht werd het tijd voor een eigen project: ‘Publiek Besloten’.


Laura Lubbers is historicus. Ze specialiseerde zich in architectuurgeschiedenis in de Research Mas- ter aan de Universiteit van Amsterdam. Ze publiceerde eerder artikelen in tijdschriften en museumca- talogi over cultuurgeschiedenis en architectuur.Gouvernement gebouw Limburg
Gouvernement gebouw Limburg
Werkkamer van de commisaris van de Koning provinciehuis Utrecht
Werkkamer van de commisaris van de Koning provinciehuis Utrecht
Statenzaal provinciehuis Noord-Holland
Statenzaal provinciehuis Noord-Holland
Antichambre provinciehuis Zuid-Holland
Antichambre provinciehuis Zuid-Holland
Toegang tot de statenzaal provinciehuis Friesland
Toegang tot de statenzaal provinciehuis Friesland
Vergaderruimte provinciehuis Noord-Brabant
Vergaderruimte provinciehuis Noord-Brabant
Statenzaal provinciehuis Overijssel
Statenzaal provinciehuis Overijssel